Α. Φιορεντίνος, υπ. δήμαρχος Μυκόνου, στο iefimerida: Νομιμότητα, διαφάνεια, λογοδοσία να είναι η προμετωπίδα μας

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν όλο και περισσότερο και οι υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες και σύμβουλοι «οργώνουν» την επικράτεια διασταυρώνοντας πολλές φορές τα «ξίφη» τους, με σκοπό να προχωρήσουν στην επόμενη ημέρα.

Καλεσμένος σήμερα στο iefimerida.gr είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της Μυκόνου Ανδρέας Φιορεντίνος, μέχρι πρότινος τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, με μακροχρόνια επιχειρηματική δραστηριότητα στον τουρισμό αλλά και παρουσία σε διάφορες θέσεις ευθύνης του κλάδου.

Δεδομένου του γεγονότος ότι θα μπορούσαμε πολύ άνετα να χαρακτηρίσουμε σήμερα τη Μύκονο ως «Μέκκα» του τουρισμού στη Μεσόγειο, ίσως να μιλάμε με τον κατάλληλο άνθρωπο για το Νησί των Ανέμων.

Ο κ. Φιορεντίνος αναλύει τι μπορούμε να περιμένουμε από τον τουρισμό στη χώρα μας, ποια είναι τα περιθώρια βελτίωσης και προσαρμογής στην καινούργια ημέρα, ενώ παίρνει θέση και για τα όσα πρόσφατα ήλθαν στην επιφάνεια, σχετικά με φαινόμενα παράνομης κατασκευαστικής δραστηριότητας αλλά και φοροδιαφυγής που συνέβαιναν στο νησί και χρειάστηκαν την παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης του κράτους για να διορθωθούν.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Ανδρέα Φιορεντίνου στο iefimerida:

Είστε νησιώτης, επιχειρηματίας του τουρισμού, έχοντας υπηρετήσει όμως παράλληλα τον τουρισμό και από θέσεις ευθύνης. Αξιοποιούμε, πιστεύετε, στο 100% τις τουριστικές μας δυνατότητες ως χώρα ή έχουμε περιθώρια βελτίωσης;

Υπηρετώ τον ελληνικό τουρισμό πάνω από 30 χρόνια και από πολλές θέσεις, συμμετέχοντας σε όλη αυτή τη μακρά πορεία ανάπτυξής του. Επιχειρηματίας στη Μύκονο, Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ σε μια περίοδο δύσκολη, μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζω καλά τις μεγάλες επιτυχίες που καταφέραμε, γνωρίζω και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ανάπτυξης. Ο ελληνικός τουρισμός, στο απόγειο της επιτυχίας του, οφείλει να σκεφτεί και να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα. Πώς θα δημιουργήσει τις συνθήκες να πρωταγωνιστεί και στο μέλλον στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Να μην επαναπαυθούμε στις επιτυχίες και να πραγματοποιήσουμε το επόμενο βήμα.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που θα σέβεται το περιβάλλον, τους ανθρώπους, τις τοπικές κοινωνίες. Αυτός είναι ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Πιστεύω στις δυνάμεις του ελληνικού τουρισμού, τη διορατικότητα και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του. Και αυτή τη φορά είμαι αισιόδοξος ότι θα προσαρμοστούμε γρήγορα στις νέες ανάγκες.

Μπορεί να εξυπηρετηθεί ο όγκος των τουριστών στη Μύκονο την καλοκαιρινή περίοδο; Θεωρείτε ότι χρειάζεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τον υπερτουρισμό;

Η Μύκονος είναι ένας ευλογημένος τόπος. Φυσικές ομορφιές μοναδικές, υπέροχοι άνθρωποι, εξαιρετικοί επαγγελματίες. Όμως δεν πρέπει να επαναπαύεται ποτέ κανείς στις επιτυχίες του. Όποιος θέλει να μένει στην κορυφή πρέπει πάντα να είναι ένα βήμα μπροστά. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να κάνουμε το επόμενο βήμα. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι ήδη έχουμε αργήσει. Ο κύκλος ανάπτυξης για τη Μύκονο όπως την ξέραμε έχει κλείσει προ πολλού. Αν τώρα δεν αλλάξουμε, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η ζημιά που θα επέλθει πολύ σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη. Και δεν είναι μόνο αυτό που ονομάζουμε υπερτουρισμός, το οποίο χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Είναι και πολλά άλλα που απαιτούν άμεσες επεμβάσεις. Βελτίωση υποδομών, σεβασμός στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, τήρηση των κανόνων και της νομιμότητας, αλλαγή νοοτροπίας και πάνω από όλα σχέδιο. Ένα στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Μυκόνου που θα τολμάει να δει κατάματα τα προβλήματα και θα δίνει λύσεις. Πάνω από όλα όμως, χρειάζεται μια ικανή και νέα τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς παρελθόν, που μπορεί να «σπάσει αυγά». Να έρθει σε ρήξη με ό,τι παλιό μάς κρατάει καθηλωμένους. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πράγματα, δυστυχώς, θα γίνουν πολύ χειρότερα αν αφήσουμε τις τύχες μας σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν. Ήρθε η στιγμή λοιπόν να τους προσπεράσουμε. Αξίζουμε καλύτερα. 

Τα πρόσφατα περιστατικά στη Μύκονο στον τομέα της παράνομης κατασκευαστικής δραστηριότητας και της φοροδιαφυγής απαίτησαν την παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Εσείς πώς βλέπετε την κατάσταση σήμερα στο νησί;

Θα σας πω τρεις λέξεις που θα πρέπει να είναι η προμετωπίδα μας. Νομιμότητα, διαφάνεια, λογοδοσία. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε, αυτό θέλει ο κάθε υγιής και σοβαρός επαγγελματίας του νησιού, αυτό θέλει ο κάθε εργαζόμενος στον τουρισμό. Αυτό, θα σας έλεγα, θέλει και ο κάθε Μυκονιάτης για να προστατεύσει τον τρόπο ζωής του, την περιουσία του, το μέλλον του. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω ένα γκρίζο παρελθόν ασυδοσίας και αδιαφάνειας. Η Μύκονος έχει ανάγκη να αλλάξει σελίδα και οι τρεις λέξεις που σας ανέφερα πριν είναι η προϋπόθεση της αλλαγής. Δεν φοβόμαστε το νόμο. Το αντίθετο. Θέλουμε κανόνες υγιούς επιχειρηματικότητας, θέλουμε ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο νόμος και η τάξη είναι προϋπόθεση για την ευημερία της Μυκόνου.

Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει ο επόμενος δήμαρχος Μυκόνου στο νησί;

Να αφήσει πίσω στο παρελθόν τους ηττημένους, να ενώσει τους Μυκονιάτες, να τους εμπνεύσει και να στρωθεί στη δουλειά για να γράψουν μαζί την επόμενη σελίδα ανάπτυξης του νησιού. Όπως είπαμε και πριν, η βελτίωση των υποδομών θα πρέπει να είναι κεντρική προτεραιότητα, που δεν εξυπηρετεί μόνο τον τουρισμό, αλλά πάνω από όλα τους Μυκονιάτες. Θα πρέπει, κάποια στιγμή, κάποιος να ενδιαφερθεί και γι’ αυτούς.

Η Μύκονος, οι κάτοικοί της χρειάζονται ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη, ασφάλεια, καλά σχολεία, περίθαλψη, πρόνοια για τους αδύναμους.

Έχει υποστεί πλήγμα η εικόνα της Μυκόνου; Τι θα αλλάξετε αν εκλεγείτε δήμαρχος;

Η Μύκονος είναι ένα πανίσχυρο, παγκόσμιο brand, που οφείλουμε να προστατεύουμε και να εξελίσσουμε. Και αυτό θα κάνουμε. Εμείς οι Μυκονιάτες έχουμε υπερηφάνεια, αγάπη για τον τόπο, πίστη στις δυνάμεις μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τον τόπο μας στην παρακμή. Δεν μας αρμόζει η εικόνα της ανομίας και της ασυδοσίας.

Στις εκλογές θα τολμήσουμε να φέρουμε την αλλαγή που μας αξίζει. Και αλλαγή σημαίνει ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που θα είναι συστατικό στοιχείο της νέας μας ταυτότητας, της νέας εικόνας του νησιού.

Similar Posts