Με το παρελθόν και την αταξία ή με το μέλλον και την τάξη, συνέντευξη του Ανδρέα Φιορεντίνου στο Liberal.gr

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μυκόνου, Ανδρέας Φιορεντίνος, μιλάει στο Liberal για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί των Κυκλάδων, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αναπτυχθούν οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τουρισμού, αναλύει τους στόχους του για την επόμενη πενταετία και θέτει το δίλημμα των ερχόμενων εκλογών: «Με το παρελθόν και την αταξία ή με το μέλλον και την τάξη».

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Πώς πήγε φέτος ο τουρισμός στη Μύκονο; Τα στοιχεία που έχουμε είναι αντιφατικά.

Χρειάζεται πλέον να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να ξεφύγουμε από τις αποσπασματικές πληροφορίες που μπορεί να δώσει μια χρονιά, είτε αυτή είναι καλή, είτε έχει προβλήματα, μεγαλύτερα ή μικρότερα όπως η φετινή. Ένα είναι το συμπέρασμα που πρέπει να έχουμε κατά νου. Ο κύκλος ανάπτυξης για τη Μύκονο όπως την ξέραμε τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει προ πολλού. Αν δεν αλλάξουμε τώρα, άμεσα και δραστικά, είναι βέβαιο ότι η ζημιά που θα δημιουργηθεί πολύ σύντομα, θα είναι μη αναστρέψιμη για το νησί μας.

Δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε. Χρειάζονται δραστικές απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Βελτίωση υποδομών, σεβασμός στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, τήρηση των κανόνων και της νομιμότητας, αλλαγή νοοτροπίας και κυρίως σχέδιο. Ένα στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Μυκόνου που θα τολμάει να δει κατάματα τα προβλήματα και θα δίνει λύσεις. Πάνω από όλα όμως, χρειάζεται μια ικανή και νέα Δημοτική αρχή χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς παρελθόν, που θα έρθει σε ρήξη με ότι παλιό μας κρατάει καθηλωμένους. 

Τι πρέπει να γίνει στο μέλλον για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί η Μύκονος;

Ζούμε σε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Η τουριστική δραστηριότητα στο νησί μας προσφέρει σημαντικά έσοδα στην τοπική και την εθνική οικονομία. Προσφέρει θέσεις απασχόλησης σε χιλιάδες εργαζομένους. Από την άλλη, η ανάπτυξη του τουρισμού στη Μύκονο δεν ακολουθεί αναγκαίους πλέον κανόνες βιωσιμότητας και ισορροπίας. Είναι μια ανάπτυξη εφήμερη με ημερομηνία λήξης. Γι’ αυτό και θέλουμε μια τουριστική ανάπτυξη με κανόνες. Μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για τους ανθρώπους που ζουν μόνιμα στη Μύκονο, για το φυσικό τοπίο, για τον κοινωνικό ιστό, για τον πολιτισμό μας. 

Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι έχει πληγεί η εικόνα του νησιού. Ποια είναι η γνώμη σας. 

Η Μύκονος είναι ένα πανίσχυρο brand. Με παγκόσμια φήμη, που στηρίζεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ακόμα παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο. Φυσική ομορφιά, εξαιρετικοί επαγγελματίες, καταπληκτικοί κάτοικοι. Θέλω να πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το κύμα αρνητικής δημοσιότητας που δεχτήκαμε. Έχουμε τη γνώση και τα εργαλεία. Κυρίως όμως θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, όχι μόνο για να προβάλλουμε τη φωτεινή Μύκονο, αλλά για να δώσουμε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα μας.

Μπορούν οι αποτυχημένες διοικήσεις του Δήμου από το παρελθόν, να δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Όσοι έφεραν το νησί μέχρι εδώ, δεν μπορούν να αποτελούν την απάντησή μας σε ό,τι μας πληγώνει. Και ο νυν και ο πρώην Δήμαρχος είναι μέρος του προβλήματος, όχι μέρος της λύσης. 

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας αν εκλεγείτε Δήμαρχος;

Ίσες ευκαιρίες, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, ασφάλεια, καλύτερα σχολεία, σύγχρονη περίθαλψη, βιώσιμη ανάπτυξη, δικαίωμα στο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Το όραμά μου για τη Μύκονο είναι ένας νέος κύκλος διεκδικήσεων προς την κεντρική κυβέρνηση, ανάπτυξης με νέους όρους και ίσων ευκαιριών που μπορούν να προκύψουν από τη ριζική αλλαγή μοντέλου που υφίσταται τώρα.

Μαζί με τους Μυκονιάτες μπορούμε να χαράξουμε αυτόν το νέο κύκλο δημιουργίας. Και μαζί θα τον υλοποιήσουμε. Με ριζικά ανανεωμένες νοοτροπίες και συμπεριφορές που δε θα θυμίζουν σε τίποτα το παρελθόν. Με ήθος, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα που θα κάνουν τη Μύκονο πάλι πρωταγωνίστρια. 

Μιλάτε διαρκώς για νομιμότητα, ενώ το καλοκαίρι βλέπαμε ρεπορτάζ με παρανομίες στη Μύκονο. Τι έχετε να πείτε.

Ο νόμος και η τάξη είναι προϋπόθεση για την ευημερία της Μυκόνου. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο πιο ανώδυνα θα βγούμε από τον φαύλο – κύκλο της ανομίας που εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μπει. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός που έσπασε το απόστημα «Δεν νοείται να θεωρούν ορισμένοι τους εαυτούς τους υπεράνω του νόμου». Αυτό συζητήσαμε και μαζί στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε.

Η Μύκονος έχει ανάγκη την τάξη, την ισονομία, τις ίσες ευκαιρίες. Χάσαμε τον έλεγχο και πρέπει να τον ξαναβρούμε. Γίναμε, ενώ δεν μας αξίζει, το αντιπαράδειγμα. Εμείς αυτό που λέμε, αυτό που θέλουμε για τη Μύκονο είναι να αφήσουμε πίσω το παρελθόν της αδιαφάνειας. Διεκδικούμε κανόνες υγιούς επιχειρηματικότητας, διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης. Αυτό θα σας έλεγα ότι είναι και το δίλημμα των ερχόμενων εκλογών. Με το παρελθόν και την αταξία ή με το μέλλον και την τάξη. 

Similar Posts